Цитати на велики личности: Джордж Оруел

Ерик Артър Блеър (1903-1950), един от най-големите есеисти и романисти на ХХ век, пише под твърде „простоватия“ и „груб“ за своето „аристократично“ име псевдоним „Джордж Оруел“. Роден е на 25 юни 1903 г. в Мотихари, Индия. Отива си от този свят на 21 януари 1950 г., едва на 46 г.

Приключенският му дух и желанието му да опознае живота в цялото му разнообразие карат Оруел през 1936 г. да замине за Испания. Взема участие в испанската гражданска война на страната на републиканците срещу фашистката диктатура на Франсиско Франко. Като военен кореспондент на Би Би Си е сериозно ранен в гърлото и се завръща в Англия.

Там се появяват най-добрите му книги, между които, разбира се, са „Фермата на животните“(1945Г.) и „1984“ (1949) – написани в края на твърде краткия му живот.

Въпреки че е живял и творил в средата на миналия век, авторът на прочутите антиутопии звучи повече от актуално и в наши дни. Нека си припомним някои от най-проницателните му мисли. Оставайки с надеждата, че няма да се окаже напълно прав.

 Всички са равни. Но някои са по-равни от другите.

Който контролира миналото, контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото.

Нуждаете се от образ на бъдещето? Представете си ботуш, стъпкващ човешко лице – това е вечно.

Всеки писател, който застава под партийните знамена, рано или късно се оказва пред избор – или да се подчини, или да млъкне.

 

Ако спазваш малките правила, можеш да нарушаваш големите.

 

Властта не е средство. Тя е цел. Създават диктатурата не за да защитава революцията; извършват революция, за да установят диктатура. Целта на репресията е репресия. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт.

Най-хубавите книги ти казват това, което ти самият вече знаеш.

В нашето общество тези, които са по-добре осведомени за случващото се, най-малко могат да видят света такъв, какъвто е. Общо взето, колкото повече разбиране има, толкова по-силни са илюзиите. Колкото едно нещо изглежда по-умно, по-лишено от смисъл е то.

Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм.

 

Човек може да бъде щастлив, само ако не приема, че целта на живота е щастието.

 

 

- реклама -