Съдът върна в ареста Иванчева и Петрова, привържениците им направиха цирк след присъдата

Защитници на осъдената бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева сътвориха хаос в съда след като чуха наказателната присъда.

Те започнаха да крещят, че съдиите са подкупни и да апелират за съд за прокурорите. Наложи се част от тях да бъдат изведени от съдебна охрана.

Междувременно на двете отново бе наложена мярка задържане под стража

Третият обвиняем Петко Дюлгеров е под домашен арест.

„Това, което очакваха те бе оправдателна присъда, ние очаквахме наказателна“, заяви един от прокурорите по делото.

Оказа, се че присъдата е за поискан подкуп в от 187 хиляди лева

Иванчева е оправдана по основното обвинение за искан рушвет от половин милион евро и получени 56 хиляди.

Десислава Иванчева

Специализираният наказателeн съд осъди днес на 20 години и наложи глоба от 10 000 лв. на отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева. Тя е лишена и от възможността да заема държавни длъжности. Съдията по делото Иво Хинов й опрости други 10 хиляди лева, като компенсация за нарушените й права по време на зрелищния арест пред Спортната палата.

Заместничката ѝ получи 15 години лишаване от свобода. Петко Дюлгеров също беше признат от съда за виновен. Той получава 12 години затвор и 12 хиляди лева глоба.

Решението е на първа инстанция и подлежи на обжалване

Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София. В колата на отстранената кметица на „Младост” бяха намерени 70 хиляди евро белязани банкноти. Според прокуратурата парите са от подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж.

Десислава Иванчева арест подкуп кмет Младост

Адвокатът на Иванчева твърди, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, имало само по лицето на клиентката му. Това доказвало, че тя не е пипала банкнотите.

Десислава Иванчева и Петрова прекараха 8 месеца в ареста, след което им бе наложена мярка „домашен арест“.

Броени дни преди произнасяне на присъдата, на 9 април, третият обвиняем Петко Дюлгеров заяви, че не поддържа показанията си дадени при досъдебното производство, в които заявява, че е приел пари от Александър Ваклин. Става дума за 14 000 евро хонорар, останалата част от сумата е дал на Иванчева. Дюлгеров поясни, че показанията са дадени под натиск и дори му било обещано, че ще бъде освободен.

Отстраненият кмет на „Младост”, както и нейната заместничка Биляна Петрова бяха издигнати за евродепутати от инициативен комитет. В момента се събират и подписи от граждани. Целта е да се съберат най-малко 2500 подписа в следващите няколко дни, за да издигнат Десислава Иванчева за Евроизборите.

Дни преди присъдата, самата тя се зарече, че ще участва в местните избори и ще се бори за кметове, общински съветници, а ако има и парламентарни избори ще се включи и в тях.

 

- реклама -