БСП

Цирк в парламента заради СЕМ! БСП скандира оставка с плакат на Бетина Жотева

Огромен скандал направиха БСП в пленарната зала по време на годишния отчет на Съвета за електронни медии.

Депутати от левицата направиха своеобразен протест, издигайки портрет на члена на СЕМ Бетина Жотева и скандирайки „Оставка!”.

„СЕМ загуби своята обществена легитимност в резултат на това, че човек от СЕМ, призван да защитава свободата на словото, се превърна в палач на свободата на словото – става дума за казуса с Бетина Жотева”, заяви в началото на дебатите  Елена Йончева.

Според нея СЕМ е загубил легитимността си както сред журналистическата гилдия, така и сред българската общност, а поведението на Жотева е неприемливо и в разрез с основните принципи на журналистическата етика и свободата на словото.

Преди време името на бившата говорителка на външно бе замесено в скандал с журналистката Къдринка Къдринкова, според която Жотева я е заплашвала.

От парламентрната трибуна Александър Симов припомни думите й, записани на диктофон: „Ако си отвориш устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”. Според него „това не е поведение на регулатор, това е поведение на комендант в концлагер, така се говори на концлагеристи, но не и на журналисти.

Симов смята, че казусът „Жотева” трябва да бъде основен в дебата по отчета на СЕМ и добави, че БСП не е против СЕМ, но е добре Бетина Жотева да не е негов член.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък упрекна БСП, че „само с вдигане на табелки, с опошляване и циркаджилък по всяка тема няма да покачим нито авторитета на СЕМ, нито на електронните медии“.

Скандалът се разрасна, Главчев изгони от залата депутат

Председателят на прламента Димитър Главчев отстрани Драгомир Стойнев от заседанието, защото репликираше от място на изказващите се от трибуната. Стойнев се възпротиви на отнемането на думата на Елена Йончева, която отвърна на Биков, че репликата „Здравейте, циркаджии“ си има автор.

В знак на протест парламентарната група на „БСП за България“ напусна залата.
- реклама -