Договора от Преспа

Ципрас: Всички гърци трябва да научат Договора от Преспа, ще го публикуваме целия

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че правителството има намерение да бъде информиран и последният гръцки гражданин за аспектите на договора от Преспа. Той иска да се проведе телевизионен дебат с лидера на опозицията, а седмичните издания на вестниците ще обявят целия текст от договора.

„Няма да изберем бързи процедури за обсъждане и ратификация. И в никакъв случай няма скришом да приемем договор, ключов за бъдещето на Гърция и стабилността в региона. Напротив, нашето намерение е да бъде информиран и последният гръцки гражданин за всички аспекти (на договора), за да може трезво да прецени дали е за или против нашите национални интереси“, съобщават от кабинета на Ципрас и обясняват, че техният стремеж е гръцкият народ да узнае истината.

В тази връзка, според кабинета на гръцкия премиер, външното министерство ще се погрижи в неделя в гръцките вестници, които са популярни и четени от гражданите, да се публикува целият текст на споразумението

За да могат гражданите да чуят и сравнят аргументите, кабинетът на гръцкия премиер повтаря предложението на Ципрас от вчера за провеждане на телевизионен двубой с лидера на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис.

В същото време смятаме, че това е важна стъпка в информирането на гръцкия народ, провеждането на дискусия, дебат с лидера на опозицията с единствена тема споразумението от Преспа, което министър-председателят предложи на вчерашното заседание в парламента. Нашето предложение е дебатът да бъде по няколко телевизии и да се проведе в началото на следващата седмица, в ден и време по споразумение„, се казва в изявлението на кабинета на Ципрас.

Съобщението изпраща послание до всички демократични и прогресивни политически сили и до всеки депутат, че „по такива важни национални въпроси патриотичният интерес трябва да има предимство“.

Когато целият текст на Преспанския договор бъде публикуван във вестниците в неделя, това ще се случи по едно и също време с протеста, планиран в центъра на Атина от организации и асоциации, които се противопоставят на решението между Македония и Гърция.

- реклама -