Ципрас

Ципрас свиква предсрочни избори, след като партията му Сириза бе разгромена на евроизборите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Това стана след като неговата партия СИРИЗА загуби европейските избори от опозиционната консервативна „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис.

Едновременно с това в Гърция се проведе първият тур на местните избори, вторият ще се състои на 2 юни.

„Веднага след втория тур на изборите за местни органи на властта ще помоля гръцкия президент да насрочи парламентарни избори“, каза Ципрас. По-рано премиерът многократно заявяваше, че правителството му ще изпълни докрай 4-годишния си мандат и парламентарните избори ще се проведат през октомври тази година.

СИРИЗА, която е на власт от 2015 г., претърпя тежко поражение на изборите за Европейски парламент, изоставайки зад основната опозиционна партия „Нова демокрация“ с около 9 процентни пункта.

„Гърция е изпратила силно послание … хората са оттеглили доверието си. Гърция се нуждае от ново правителство … премиерът трябва да поеме отговорностите си, той трябва да подаде оставка за благото на страната„, каза лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис.

Социалистическата партия Кинал (ПАСОК) се класира на трето място със 7,7 %, следвана от комунистическата партия (ККЕ) с 5,5 %, според проучването сред гласоподавателите.

- реклама -