Алексис Ципрас

Ципрас строи джамия в Атина

Премиерът Алексис Ципрас разреши строителството на първата джамия в столицата Атина след Освобождението от Османско робство през 1829 година.

Според различни източници в момента в града има около стотина неофициални джамии. Те се помещават в мазета, гаражи и други постройки. Въпреки това до момента близо 200 години след премахването на турското робство, никой не е разрешавал строеж на мюсюлмански храм.

Една от последните джамии бе превърната първо в затвор, а сега е действащ Музей на народното изкуство. Близо 40 години различни правителства се опитват неуспешно да позволят издигането на мюсюлмански храм.

Атина е единствената столица в Европейския съюз, в която нямаше джамия.

Този месец кабинетът на Ципрас взе решение за рязкото ускоряване на изпълнението на плана за строителството на джамия, който е взет преди около 10 години. Властите отпуснаха и 950 000 евро държавни средства за тази цел. Джамията ще бъде построена върху терен, който е собственост на гръцките военноморски сили.

Според министъра по религиозните въпроси Никос Филис, по този начин „ще се предотврати радикализацията на младите мюсюлмани“.

- реклама -