Насилие на протеста в Гърция: Ципрас обвини „екстремистки елементи“ за ексцесиите в Атина (ВИДЕО)

Насилие в Гърция по време на протестите  срещу Договора от Преспа. Видеооператор от гръцката държавна радио-телевизия ЕРТ е сериозно ранен по време на протестния митинг в столицата на Гърция. Това съобщава самата телевизия.

Четирима души с леки проблеми с дишането са били откарани в болница „Сотирия“ в Атина по време на митинга и сблъсъците на екстремисти с полицията, използвала изобилие от сълзотворен газ.

Един човек е ранен с нож на улица „Асклипиу“, но дали това нападение е част от митинга в центъра на града все още не е установено. Ранени са и 10 полицаи, отведени в болница и гръцки фоторепортер, който е бил нападнат от група неизвестни лица.

Алексис Ципрас обвини „екстремистки елементи и членове на крайнодясната партия „Златна зора“ за сблъсъците по време на протеста срещу Договора от Преспа.

Това се посочва в изявление на офиса на гръцкия премиер, цитирано от в. „Катимерини“.

 

„В нашата демокрация, свободното изразяване на гражданите е неотменно право, дори за тези, които искат да отменят демокрацията…Наш дълг и неотменно задължение, за тези от нас, които вярват в демокрацията, е да не позволим това да се случи. Нека ги изолираме и заклеймим“, се посочва в изявлението.

От полицията също публикуваха комюнике, в което посочват, че техните сили са били атакувани от „организирани групи лица с особена жестокост, които са използвали камъни, железни пръти, дървени бухалки, запалителни бомби… и полицията е действала съгласно оперативния си план и заповеди и е показала професионализъм и въздържане към насилие, като е използвала подходящи методи за отблъскване на нападенията“.

Опозицията обвини кабинета за насилието по време на протеста в Атина

Основната опозиционна партия „Нова демокрация“ хвърли вината за сблъсъците по време на протеста в Атина срещу Договора от Преспа върху правителството и поиска оставката на министрите, които отговарят за силите за сигурност, съобщава в. „Катимерини“.

„Кабинетът на г-н Ципрас днес показа най-тъмната си и авторитарна страна. Паникьосано от гнева на гръцкия народ и без сериозна причина то обгази със сериозно количество химически вещества стотиците хиляди хора, събрали се от цяла Гърция, за да протестират мирно срещу вредното споразумение от Преспа.Министрите Папакоста и Геровасили трябва да се засрамят от себе си и да подадат оставки незабавно“, се посочва в изявлението на партията на Кириакос Мицотакис.

- реклама -