Ципрас извърши нови промени в кабинета

Гръцкият премиер Алексис Ципрас късно снощи направи промени в състава на правителството с цел да удовлетвори исканията на международните кредитори и да спре спадаща си популярност.

Новият кабинет е с 49 члена, с трима повече от предишния

Основните министри запазват досегашните си постове – сред тях са финансовият министър и основен преговарящ с ЕС и МВФ Еуклид Цакалотос, както и тези на външните работи и на отбраната Никос Коцияс и Панос Каменос.

Поради исканията на кредиторите за ускоряване на процеса на продажба на държавно имущество Ципрас включи в кабинета и бившият директор на Агенцията по приватизация Стергиос Пициорлас.

Промени има и в министерствата на икономиката и в това на труда и социалната политика. Досегашният министър на труда Йоргос Катругалос поема министерството по европейските въпроси. На негово място застава близката му сътрудничка Ефи Ахциоглу.

Димитрис Пападимитриу поема икономическото министерство, а досегашният ръководител на това ведомство Йоргос Статакис отива в екологията и енергетиката.

Панайотис Скурлетис поема вътрешното министерство.

Като най-голям губещ от промените се сочи Никос Филис, който загуби поста си в министерството на просветата и религиозните въпроси поради тежките сблъсъци с църквата.

Янис Музалас застава начело на новото министерство на миграцията.

Дясната ръка на Ципрас Никос Папас поема министерството на дигиталната политика, телекомуникацията и информацията. Създава се и отделно министерство на туризма, което ще се ръководи от Елена Кундура.

За министър на правосъдието, прозрачността и правата на човека е назначен Ставрос Контонис. Министър на културата и спорта става Лидия Кониорду. За министър на инфраструктурата и транспорта е назначен Христос Спиртзис. Министър на аграрното развитие и храните става Евангелос Апостолу.

Досегашната говорителка на кабинета Олга Геровасили става министър на административната реформа, а новият правителствен говорител ще е Димитрис Тзанакопулос.

 Очаква се новите министри да положат клетва днес по обед.

Опозиционната „Нова демокрация“ нарече промените „редизайн и рециклиране“.

Според последните социологически проучвания партията на Ципрас „Сириза“ изостава с 5-10 на сто от „Нова демокрация“.

- реклама -