селфи

Ципрас и Заев отварят нова страница в отношенията Гърция – Македония, увековечиха мига със селфи

Македонският и гръцкият премиер Зоран Заев и Алексис Ципрас се обявиха за нова страница в двустранните отношения и пълна промяна на регионалното сътрудничество. Това стана по време на съвместна пресконференция в Скопие. Ципрас днес е на официална визита в Скопие – първа на гръцки премиер в страната.

„Загубихме 30 години. Сега трябва да тичаме за да наваксаме пропуснато“, каза в началото на изявлението си Ципрас. Заев определи днешната среща като историческо продължение на всичко, което се случи между двете държави след 17 юни 2018г. когато двамата премиери подписаха Преспанския договор, който сложи край на дългогодишния спор за името.

Двамата балкански лидери дори си щракнаха селфи, с което ознаменуваха срещата

Преди съвместната пресконференция Зоран Заев и Алексис Ципрас и министри от двете правителства подписаха няколко споразумения за засилване на двустранното сътрудничество. Заев и Ципрас, в рамките на съвместното заседание на Висшия съвет за сътрудничество между двете страни, подписаха план за действие за засилване на всеобхватното сътрудничество по споразумението от Преспа.

Министърът на отбраната Радмила Шекеринска и гръцкият ѝ колега Евангелос Апостолакис подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между министерствата на отбраната на Република Гърция и Република Северна Македония. Заместник министър-председателят по европейските въпроси Буяр Османи и заместник-министърът на външните работи на Гърция Ксия Анагопопулу подписаха Меморандум за разбирателство между Секретариата по европейските въпроси и гръцката МВнР за ускоряване на процеса на интеграция на Република Северна Македония в ЕС.

- реклама -