ЦИК

ЦИК не може да каже дали „не подкрепям никого“ в бюлетината е противоконституционно

Централната избирателна комисия отказа да се ангажира със становище дали опцията в бюлетината „Не подкрепям никого“ е в нарушение на Конституцията. От комисията обясниха, че това не в тяхната компетенция и те са длъжни да изпълняват закона, така както е приет от Народното събрание.

Безмисленото квадратче в бюлетината

Говорителят на ЦИК Александър Андреев потвърди, че ако квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината е отбелязано според изискванията, то подадения глас е действителен. Но, се изключва при отчитането на изборните резултати, което на практика го прави недействителен.

Ако го махнат задължително ще има втори тур

5111375Другият говорител на ЦИК – Цветозар Томов бе категоричен, че няма риск спорното квадратче да обърне резултата в изборите. Тойобясни, че ако методиката бъде изменена така, че вотът в квадратчето „не подкрепям никого“ се брои, когато се изчисляват резултатите за отделните кандидати, единствената разлика ще бъде в това, че сборът от гласовете за всички кандидати няма да е 100 процента и респективно за всеки кандидат ще слезе надолу.
Така по думите му единствено се увеличава вероятността за втори тур.
На втори тур не би имало никаква разлика, защото изчисляването на резултата от него изисква само сравняване на гласовете за двамата кандидати, достигнали до балотаж, обясни говорителят.

 

- реклама -