Бойко Борисов

ЦИК заличи Борисов и още седем депутати от листите

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи от депутатските листи Бойко Борисов и още седмина души, избрани за депутати. Освен премиера, заличен е още един депутат от ГЕРБ и шестима представители на ДПС.

Решението на ЦИК беше взето късно снощи. Използваната процедура беше приложена за първи път по искане на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски след евроизборите през 2014 г.. После тя беше използвана и през 2019 г.  „За“ гласуваха 16 от 17-те членовете на изборната комисия. „Против“ беше представителят на „Демократична България“ Ивайло Ивков. Той каза, че решението на комисията не е законосъобразно, защото тя не се занимава с това кой иска и не да бъде обявен за депутат, а обявява имената според резултатите от изборите. Оставките си народните представители могат да подадат след това пред парламента.

Кои са в заличената шесторка от ДПС

От Кърджали са заличени кметът Хасан Азис и следващият в листата Ресми Мурад. Това дава шанс за място в Парламента на Мустафа Карадайъ и Мукаддес Налбант. От Пазарджик е заличена евродепутатът Искра Михайлова. Заличени са и трима, пренаредили листите с преференциален вот – Каролина Кьолер и Десислава Тодорова от Враца и Николай Колев от Стара Загора.

- реклама -