Росица Матева, ЦИК, гласуване, избори

ЦИК: За гласуване няма да се изисква зелен сертификат

За гласуване на изборите на 14 ноември няма да се изисква зелен сертификат. Това съобщи по време на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя допълни, че преди всеки вот по време на пандемия се одобряват методически указания за спазване на определени мерки от страна на членовете на ЦИК и РИК, както и от гражданите, решили да упражнят правото си на глас.

Матева отново уточни, че при гласуването в чужбина важат правилата, приети от съответната държава и ЦИК не може да съобщи предварително какви ще бъдат те.

По време на пресконференцията в страната стана ясно още, че във всички Районни избирателни комисии у нас ще бъдат изпратени машини с инсталирана демо версия на софтуера за гласуването на 14 ноември. Местните власти и членовете на РИК ще организират демонстрации в голяма част от населените места за вота две в едно.

Взето е решение разписките за парламентарните и за президентските избори да бъдат с различна дължина, за да се различават при броенето. Бележката за изборите за Народно събрание ще бъде с обичайна дължина, а тази за президент – двойно по-дълга.

И двете разписки обаче ще се пускат в една и съща урна.

„Във вторник сключихме договор със „Сиела Норма“ за доставката на следващите 1600 устройства, които трябва да пристигнат у нас до края на октомври. Предстои разпечатването на хартиените бюлетини, които ще бъдат за всеки от двата вида избори по 7 389 600 млн. броя“, каза още Росица Матева.

Матева обясни, че до момента са подадени около 56 668 заявления за гласуване извън страната.

„Все още такива се обработват в дипломатическите и консулските представителства, може би ще има известна разлика. До 23 октомври ЦИК ще вземе решение, за да обяви броя и местата на секционни избирателни комисии в чужбина“, поясни тя.

Имаме регистрирани 6 наблюдателни организации за тези избори, предполагам и други ще се регистрират, имаме и 2 международни наблюдателни организации, съобщи още Матева.

- реклама -