ЦИК: Вече са ясни имената на всички 240 депутати в 45-ото НС, имаме 400 жалби на вота

Вече са ясни имената на всички 240 народни представители в 45-ото Народно събрание, както и разпределението на мандатите. Това обявиха от Централната избирателна комисия на заключителна пресконференция след изборите.

24 депутати, избрани от два района, решиха кой да представляват в новия парламент.

Слави Трифонов ще влезе в новия парламент от 27 изборен район Старозагорски.

Корнелия Нинова желае да остане избрана в листата на БСП за България в 25 изборен район – София.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще представлява движението от 30 изборен район – Шуменски.

Христо Иванов от „Демократична България“ ще бъде депутат от 25 изборен район – София.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри, вън!“ влиза в 45 НС от 23 МИР– София. Адвокат Николай Хаджигенов ще е депутат от 25 МИР в столицата

Според окончателното разпределение на мандатите в 45-ия парламент, обявено тази вечер от ЦИК, ГЕРБ ще има 75 народни представители, „Има такъв народ“ – 51, БСП – 43, ДПС – 30, Демократична България – 27, „Изправи се! Мутри вън!“ – 14.

„Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната“, заяви в началото на пресконференцията председателят на ЦИК Александър Андреев.

Сега предстоят две основни задачи пред ЦИК – да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите, за да се види къде могат да се направят допълни предложения към законодателя, каза обясни председателят на ЦИК.

Сега предстоят две основни задачи пред ЦИК – да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите, за да се види къде могат да се направят допълни предложения към законодателя, каза обясни председателят на ЦИК.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

По окончателни данни, за ГЕРБ са гласували 837 707 души, което е 31.25% от действителните гласове. За „Има такъв народ“ са дали гласа си 565 014 души или 21.25%, за БСП – 480 146 души или 17.92%, за ДПС – 336 306 или 12.50%, за Демократична България – 302 280 души или 11.25%, за „Изправи се! Мутри вън!“ – 150 940 души или 5.83%.

Избирателната активност е 50.61%.

„Благодаря ви за всички усилия и за това, че успяхме в срок да проведем законосъобразни и честни избори, независимо от сложната пандемична обстановка, в която се намираме, и независимо от опасенията, че ЦИК, РИК и СИК няма да се справят с отчитането на резултатите поради затрудненията в попълването на протоколите. Искам да благодаря на РИК за работата, която свършиха, и на хората, които бяха на първа линия от секционните комисии“ – заяви председателят на ЦИК Александър Андреев.

- реклама -