ЦИК, избори, сигнали, жалба, балотаж

ЦИК: Утре се решава как ще гласуват гражданите под карантина

На 29 октомври трябва да бъде взето решение от Централната избирателна комисия как да гласуват карантинираните лица. Утре са поканени министърът на здравеопазването и други здравни служители за обсъждане на темата. Това стана ясно по време на редовния брифинг на ЦИК.

„До 29 октомври ЦИК трябва да определи реда и условията, при които ще гласуват избирателите, които са поставени под карантина. Затова инициираме тази среща, за да чуем от здравните власти дали трябва да се вземат допълнителни мерки, за да осигурим гласуването на тези избиратели. Ще обсъдим и темата за организация на изборите в условия на пандемия“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

По принцип хората под карантина трябва да подават заявления, че искат да гласуват с подвижна секция от 1 ноември до 14 ноември. Такова заявление може да се подаде и в самия изборен ден. Освен това те могат да упражнят правото си на глас на адреса, на който са под карантина. Заради растящия брой на заразените обаче Матева допусна, че е възможно по места да се проведат допълнителни консултации за сформиране на съставите на подвижните секции, ако се окаже, че са подадени много заявления.

На въпрос дали ще се справят с огромния брой карантинирани за толкова кратко време, Матева отговори, че ако се наложи ще се открият допълнителни Секционни избирателни комисии.

6316 са кандидатите за народни представители на изборите на 14 ноември. От тях 1300 са кандидати в два избирателни района, тоест за 240 депутатски места кандидатстват 5016 души, каза още Матева.

753 са обявените секции извън страната. Определена е и числеността на секционните избирателни комисии. В момента се провеждат консултациите с партиите за определяне на съставите на СИК.

Това заяви на брифинга говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Все още има няколко страни за които се чака разрешение, една от тях е във Федерална Република Германия.

В 208 секции извън страната ще се гласува с 416 машини, ще има по две машини в секция.

„На страницата на Централната избирателна комисия е качен симулаторът за машинно гласуване. Той отразява абсолютно точно начина на гласуване. Може да бъде използван от всички избиратели. Отваря се на телефон, таблет, компютър. Призоваваме всички граждани да използват симулатора, подготвен от ЦИК“, допълни говорителят Росица Матева.

По думите ѝ все още има независим кандидат, за който тече съдебна процедура, защото няма достатъчно събрани подписи.

На 30 октомври изтича срокът избиратели с трайни увреждания да подадат заявление за гласуване с мобилна кутия. На тази дата изтича и срокът за желаещи да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес.

 

- реклама -