ЦИК
сн. БГНЕС

ЦИК: Спазили сме закона при назначаване на секционните комисии в чужбина

Централната избирателна комисия е спазила закона по отношение на назначаването на членовете на секционните избирателни комисии зад граница.

Проведени са консултации с политическите партии, които са направили своите предложения за съставите. Незаетите бройки се назначават по предложение на Министерството на външните работи, заяви на извънреден брифинг говорителят и член на ЦИК Димитър Димитров по повод жалби, че не се назначават хора от местните общности зад граница.

„Жалбите, ако искате, или пък сигналите, които получаваме са, че при това назначаване не са уважени достатъчно местните общности. Трябва да каже, че навсякъде където има възможност, са назначавани лица от местните общности, само че тяхното назначение не е приоритетно. Тази година партиите, за разлика от други години, са направили доста пълни и широки предложения – просто е станал по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от местните общности. Но навсякъде, където е имало възможност, са назначавани такива лица“, каза Димитър Димитров.

По думите му тази година партиите, за разлика от предишни са направили доста пълни и широки предложения. „Броят на местата, на които могат да бъдат назначени хора от местните общности е станал по-малък“, обясни председателят на ЦИК и добави, че част от партиите използват случая, за да правят предизборната си кампания зад граница.

Според него няма да има закъснение с обявяването на изборните резултатите и изрази увереност, че „Информационно обслужване“ ще може да се справи в указания срок.

- реклама -