МВР медиана гласуване активност партии апартаменти

ЦИК ще утвърди защитата на бюлетините за президентските избори и референдума

Централната избирателна комисия трябва да утвърди размерите и защитата на бюлетината.

Часове преди старта на предизборната кампания, 21 са кандидатите за президент в битка за „Дондуков” 2. Първоначално бяха 24, но в последния момент отпаднаха Светльо Витков, Владо Кузов, както и композиторът Митко Димитров. Причината са нередности с подписките.

Основните партии залагат на генерали – БСП с Румен Радев за президент, а ГЕРБ с Пламен Манушев за вицепрезидент.

Последни ГЕРБ обявиха името на претендента, който да наследи Плевнелиев и издигнаха председателя на Народното събрание Цецка Цачева, за която жребият отреди номер 17 в бюлетината. Генерал Радев и Илияна Йотова ще са с номер 13. Kандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и Съби Събев с №3. Бившият премиер Пламен Орешарски също влезе в надпреварата, а неговия номер в бюлетината ще е 4.

Новост тази година, е че в бюлетината ще има възможност избирателят да задраска квадратче – „Не подкрепям никого”.

Вотът ще се брои за действителен глас, но няма да се разпределя пропорционално към никоя от кандидат-президентските двойки. Това ще увеличи активността на избирателите, но няма да се отрази при разпределянето на гласовете.

За първи път гласуването ще бъде задължително

За не участие във вота без уважителна причина и подаване на декларация, в Изборния кодекс са предвидени санкции за заличаване от избирателните списъци.

За да се случи това гласоподавателите трябва да не гласуват два поредни пъти на един и същ вид избори, тоест на предстоящите президентски избори и на тези през 2021 година.

Ако гражданите имат уважителна причина да не гласуват, те трябва да я декларират в съответната местна администрация, а ГРАО ще извършва проверка кой е гласувал и кой не.

Президентските избори ще се проведат на 6 ноември – 2 в 1 с националния референдум, иницииран от „Шоуто на Слави“.

- реклама -