Росица Матева ЦИК, избори, секции, РИК

ЦИК разкрива 502 автоматични секции в чужбина, предстои изборът на нови председатели на РИК

Решихме да разкрием 502 автоматични секции в чужбина, предстои да обявим допълнително и местата за гласуване в дипломатическите и консулските представителства.

Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в „Нещо повече“ по БНР.

По думите й снощи ЦИК е решила да разкрие 502 автоматични секции в чужбина.

„След измененията в Изборния кодекс, направени преди две седмици, се взе решение и се възстанови начинът на разкриване на избирателни секции в чужбина, който беше заложен през 2014 г, а именно на местата, на които 5 години назад при различните видове избори, са гласували повече от 100 избиратели, се разкрива секция и за това се наричат автоматични. Ние снощи обявихме тези 502 места, на които на предходни избори 5 години назад са гласували повече от 100 човека. Там ще бъдат разкрити избирателни секции“, каза Матева.

„В момента обсъждаме как ще изглежда заявлението за подаване от българските граждани, които живеят на чужбина, за да могат да заявяват и други места, на които желаят да се гласува. Предстои да обявим допълнително и местата, където ще се разкриват секции в дипломатически и консулски представителства, които не са включени в този списък“, допълни още заместник-председателят на ЦИК.

На въпрос дали се притеснява от обратен ефект с разкриването на толкова секции в чужбина, Росица Матева заяви, че няма такива опасения.

„Важното е да отидат и да гласуват на изборите, за да не стане така, че сме разкрили избирателни секции, а няма достатъчно избирателна активност. Като са обявени, ще бъдат разкрити секциите“, коментира още Матева.

Тя уточни, че до този петък се очаква Централната избирателна комисия да направи промяна в председателите на Районните избирателни комисии.

„В момента предстои назначаването на председателите на районните избирателни комисии (РИК). Имаме постигнато съгласие от политическите сили само за 6 от 31 комисии. Срокът е до петък (21 май) да ги назначим и имаме намерение най-късно от утре да започнем да ги назначаваме“, обяви заместник-председателката на ЦИК.

Ще имаме решение кога ще се преминава от машинно към гласуване с хартиени бюлетини, но е рано да опишем хипотезите и да определим как да действа СИК, когато това се случи.

„Смятам, че машинното гласуване не отнема повече време от вота с хартиена бюлетина„.

Матева съобщи, че ЦИК ще направи експеримент за времетраенето на машинния вот, за да преценят дали в някои секции няма да е необходимо да се поставят по две машини.

Според нея изборите с машини ще бъдат не само по-честни и по-прозрачни, но няма да има недействителни гласове.

- реклама -