ЦИК жребий партии коалиции

ЦИК публикува списък къде в чужбина ще бъдат разкрити избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за народни представители на 4 април.

С писмо от 9 март Министерството на външните работи потвърждава по-рано изразената си позиция, че не следва да се образуват избирателни секции в държавите Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан, поради наличие на висок военен риск и заплаха за живота и сигурността на гражданите, както и опасността от терористични атаки. Със същото писмо Министерството на външните работи потвърждава по-рано изразената си позиция относно нецелесъобразност от образуване на избирателни секции в държавите, съответно в местата, с изключително малък брой български граждани, които биха могли да упражнят правото си на глас, а именно: Пакистан (Исламабад), КНДР (Пхенян), Монголия (Улан Батор) и Ватикана. Министерството на външните работи счита, че поради обявения пълен локдаун на 4 март 2021 г. предвид епидемичните мерки и влошената епидемиологична обстановка в Палестина, липсата на подадени заявления за гласуване извън страната на палестинска територия е нецелесъобразно разкриване на избирателна секция в дипломатическо представителство – Рамалла. От посолството на Република България във Виетнам – Ханой, е изразено становище за нецелесъобразност от разкриване на избирателна секция поради минимален брой български граждани, пребиваващи във Виетнам и Ханой, съобразено с броя на избирателите от предходни произведени избори. Незначителният брой на българските граждани в столицата на Индонезия в Джакарта, ограниченията за пътуване в страната са мотивите на Министерството на външните работи да изрази позиция за нецелесъобразност от разкриване на избирателна секция в посолството на Република България в Джакарта.

Становище за нецелесъобразност за откриване на секции за гласуване извън страната поради малък брой заявления за гласуване извън страната, сложна епидемична обстановка във връзка със заразата с КОВИД-19, сложности от техническо, кадрово и материално обезпечаване на изборния процес Министерството на външните работи изразява за посолството на Република България в Нур-Султан, Република Казахстан, и Ташкент, Узбекистан.

За държавите Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Палестина няма подадени заявления за гласуване извън страната, а за Република Казахстан, Узбекистан и Виетнам подадените заявления са минимален брой, уточняват от ЦИК.

Местата Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен – Германия, Норберо – Дания, Флоренция, Колеферо – Италия, Италия, се обявяват под условие. В случай че не бъде дадено съгласие до 19 март, те ще бъдат заличени.

Избори ще се проведат в 69 държави по света.

Решението на ЦИК е прието в петък, 12 март, в 22 часа и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд чрез ЦИК в тридневен срок от обявяването му.

Къде колко избирателни секции се разкриват може да проверите тук.

- реклама -