гласуваме, балотаж, президент, вицепрезидент, избори
Снимка: БГНЕС

ЦИК промени решението си: Ще се броят 100% от разписките от машинния вот

Централната избирателна комисия реши окончателно – ще се броят контролно 100% от машинните разписки и в страната, и в чужбина. Това потвърди пред БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева.

Задачата ще бъде възложена на секционните избирателни комисии.

Преди дни от Централната избирателна комисия обявиха, че контролното преброяване ще се извърши само в 30% от разписките. Това се случи след като Върховният административен съд отмени решение на комисията за контролно броене на разпечатките.

Основният мотив  за промяната сега обаче е създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на „Сиела Норма“. Преди дни започнаха да се появяват устройства за гласуване в различни складове, има и твърдения, че са поръчани и допълнителни карти за машините, както и флашки, с които се пренасят резултатите.

След създалото се обществено недоверие в изборите, въпреки уверенията на ЦИК, че допълнителните машини не могат да бъдат използвани на вота, комисията реши да се броят всички разписки.

Въпреки това, заради решението на ВАС, дори да има разминаване между отчетените протоколи, които се издават от машините, и разписките – за реален резултат се счита само машинният протокол.

- реклама -