ЦИК, предизборна кампания, условия

ЦИК прие правилата за провеждане на предизборната кампания

Централната избирателна комисия прие условията и реда за провеждането на предизборната кампания за предстоящия парламентарен вот.

Тя се открива на 5 март и ще приключи в 24:00 часа на 2 април, като ще се води на български език.

Доставчиците на печатните медии и онлайн новинарските услуги могат да отразяват и безплатно предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати в изборите за народни представители.

ЦИК описва допустимите  форми на предизборна агитация в доставчиците на медийни услуги, включително БНР и БНТ, като реши, че не са медийни услуги  социалните мрежи Фейсбук, Туитър и други подобни и личните блогове.

С правилата се забранява използването на агитационни материали, съдържащи герба и/или знамето на България и на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

Забранено за предизборна агитация е използването на държавен и общински транспорт, такава не може да има в общински и държавни учреждения, институции, държавни и общински предприятия, в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие, агитацията от служители на вероизповеданията.

Не се счита за агитация извършването на религиозни обреди. Забранява се в търговската реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, инициативен комитет или кандидат.

До 5 март, когато се открива предизборната кампания, се забранява поставянето на предизборни агитационни материали.

Предизборни събрания, които са публични, трябва да се организират при спазване на противоепидемичните мерки, заповеди и указания за провеждане на изборния процес в условията на обявената извънредна епидемична обстановка.

Всички условия за провеждане на предизборната кампания вижте тук.

- реклама -