машините машинно гласуване ЦИК средства

ЦИК поръчва 9 600 машини за гласуване за 43 000 000 лева

Централната избирателна комисия ще купи 9 600 машини за гласуване. Това става ясно от решение за откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка за доставка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, публикувано на сайта на ЦИК.

Прогнозната стойност на поръчката е в размер на малко над 43 000 000 лева. ЦИК вече прие техническите изисквания за машините, като преди това се допита до ДАНС и ДАЕУ.

В поръчката влиза доставката на машините, софтуера и обучение на членовете на ЦИК и РИК за предстоящите парламентарни избори догодина. Според решението на избирателната комисия доставчиците на машините трябва да осигурят и достъп до софтуера, така че устройствата да бъдат пренастройвани за всякакъв вид избори.

Комисията обсъди детайлите за машините на закрито заседание.

„Не можах да бъда убеден, че това, което приемаме, е обоснована и реална пазарна цена. Няма нито един акт, който да определя пределна цена на машините на ЦИК. Нищо не налага да дадем с 1 500 лв. повече на машина. Това са 9 600 устройства, тоест доста милиони. И аз няма да подкрепя това решение. Страхувам се, че ще се яви само един участник и той ще даде точно тази определена цена, която сме посочили. Освен това смятам, че текстовете за прекратяване, санкции и неустойки, дават възможност на изпълнителя да не понесе санкция при неизпълнение“, заяви Ивайло Ивков при обяснението си на отрицателен вот, цитиран от „24 часа“.

Според друг член на ЦИК Ерхан Чаушев, който също гласува „против“ пък решението е „акт на безизходица на ЦИК поради липса на анагжимент от изпълнителната власт по отношение на цялата организационно техническа подготовка на изборите, включително и машинното гласуване“. Той добави, че ЦИК „не е получила нужната подкрепа за логистиката“.

Бюджет 2021 предвижда държавата да задели 155 млн. лв. за машинното гласуване като 50 млн. лв. ще бъдат получени авансово от ЦИК, а останалите 105 млн. лв. ще са догодина.

- реклама -