ЦИК показва бюлетината за вота на 2 октомври (Видео)

Говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов и Росица Матева показаха електронната и хариената бюлетина, с която избирателите ще гласуват на 2-ри октомври.

„Вече се работи по инсталиране на демо версията на машините за пробно гласуване и на 10 септември всички те ще бъдат доставени в съответните населени места“, каза Росица Матева.

Хартиените бюлетини за гласуване в страната и в чужбина са различни, тъй като в тази за изборите зад граница няма опция за преференциален вот.

И в двете липсва номер 21, тъй като за една от партиите – ЕНП, регистрирани в ЦИК, едва след тегленето на жребия, стана ясно, че няма регистрирани листи с кандидат-депутати.

При гласуването с машина, след посочване на желаната партия или коалиция и съответен кандидат, на екрана се появява бутон с надпис „Преглед“.

Ако гласоподавателят види, че изборът му е правилен, натиска бутона „Гласувай“. Ако пък иска да промени нещо, натиска бутона „Назад“.

Всяка машина се затваря с пломба с уникален номер. На членовете на СИК ще бъдат предоставени и резервни пломби. Флаш паметта за запис на гласовете също е запечатана с пломба.

Договорът за доставката и поддръжката на машините със „Сиела норма“ все още не е подписан официално, но фирмата вече е избрана за изпълнител на обществената поръчка.

Във всички секции с над 350 избиратели ще има по две машини. Около 3000 човека ще отговарят за поддръжката на устройствата. 

- реклама -