ЦИК, бюлетини, машини, гласуване, чужбина
Снимка: БГНЕС

ЦИК показа бюлетината и машините за изборите

ЦИК показа образец на бюлетината за редовните парламентарни избори на 4 април.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров показа образец на бюлетината за 15-ти Многомандатен избирателен район Плевен, а другият говорител на ЦИК Таня Цанева – кочанът с бюлетината за гласуване в чужбина.

Димитър Димитров обясни, че бюлетината е дълга около 60 см. „Броят на кръгчетата зависи от броя на кандидатите, което зависи от размера на многомандатния избирателен район. Те могат да бъдат максимално 36“, каза още Димитров.

Таня Цанева обясни, че в кочана са показани бюлетини за секциите в чужбина. „Както виждате, че тук няма кръгчета за отбелязване на преференции, тъй като в чужбина не се гласува с преференции, а само за регистрираните партии и коалиции и там, където има инициативен комитет“, каза още Таня Цанева.

Снимка: БГНЕС

Тя обяви още, че ЦИК ще излезе със специално решение за препоръчителния начин за сгъване на бюлетината.

„Вероятно той ще бъде както обикновено. След като се откъсне от кочана, горният отрязък е перфориран, остава на кочана и трябва да се сгъне така, че да може да се съхранят двата номера на бюлетината и отрязъка, който виждате, който е перфориран да се откъсне и се поставя в кутия. Вероятно ще бъдат указанията за второ сгъване, но както и да бъде сгъването трябва да бъде така, че да могат двата печата да се виждат и да има поставени два печата иначе бюлетината ще бъде невалидна за съжаление“, заяви още Таня Цанева.

9390 са секциите с над 299 избиратели, където ще има възможност да се гласува с машини.

Представител на „Сиела Норма“, фирмата, която осигурява машините за вота, обясни как се гласува с тях.

Снимка: БГНЕС

В деня преди изборите машините ще бъдат разположени в секциите и ще бъде извършено обучение на членовете на секционните избирателни комисии. Когато член на СИК активира машината тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден.

ЦИК е приела допълнителни условия за реда за образуване на избирателни секции в лечебни заведения.

„Това е допълнение към нашето решение, тъй като имахме много запитвания от по-големи болници, в които има повече граждани с COVID“, поясни Таня Цанева. Така в по-големите болници ще може да се създава секции, които ще обслужват избиратели, болни от ковид, на различни етажи.

Ако избирател иска да гласува по настоящ адрес, до 20 март може да подаде заявление по образец. До 20 март се подават и заявления за гласуване на друго място. На 22 март кметът на общината прави предложение за съставяне на подвижни избирателни секции за избиратели с трайни увреждания.

„Хората, които имат затруднения за достъп до избирателни секции, до 20 март трябва да заявят участие в подвижна секция“, припомни говорителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявления се образува секция с подвижна избирателна кутия, различна от COVID секцията.

Определихме и държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина – в 69 държави. Секциите са между 460 и 470. Утрешният ден 19-ти ще бъде определен окончателният брой“, каза още Цанева.

- реклама -