ЦИК: Подадени са над 18 000 заявления за гласуване в чужбина

Досега са подадени 18 109 заявления за гласуване в чужбина. Този брой е по-нисък от този на последните три вота. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов на брифинг за предстоящите избори, предава NOVA.

„Причината е промяната на Изборния кодекс, който позволява да обявяваме секции на база гласували повече от 100 души в секция. Подаването на заявление не е само да се открие секция, но и да се направят предварителни списъци. Писмата с желание за участие в СИК в чужбина изпращаме на работна група „Избори“ във МВнР“, обясни той.

Според говорителя на комисията Росица Матева обществената поръчка за машините включва и тези, на които ще бъде инсталирана демо версия.

„Вече сме събрали информация от областните управи какъв брой машини би бил необходим във всяко населено място. Заявени са много по-висок брой машини от предвидените, но броят ще бъде коригиран. До събота 23 ч. се подават офертите за обществена поръчка. Няма да се купуват нови машини, ще бъде инсталиран софтуер и машините ще бъдат транспортирани в страната. Това се наложи след като Министерството на транспорта съобщи, че Български пощи не могат да поемат цялата логистика. Ще бъдат наети техници за обслужване на машините. До вторник-сряда ще има подписан договор“, разкри тя.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено