ЦИК: Подадени са документи на 26 партии и 8 коалиции, но броят не е окончателен

„Към момента има подадени документи на 26 партии и 8 коалиции, но дежурни членове на ЦИК приемат документи на кандидати за регистрация, които пристигнаха малко преди 17 часа“. Това съобщи Таня Цанева – говорител на ЦИК, като уточни, че все още не може да се посочи окончателният брой на политическите формации, които ще участват на парламентарните избори на 4 април.

По думите на Цанева от Централната избирателна комисия вече са дали своите забележки по проекта на протокола, изготвен от Министерството на здравеопазването:

„Когато го получим, надявам се в края на седмицата, ще бъдат дадени указания на районните и секционните избирателни комисии“.

ЦИК изтегля сроковете на консултациите за състава на СИК с една седмица, а назначаването на членовете на СИК да приключи към 1-ви март, за да могат да бъдат ваксинирани желаещите членове. Това обясни тя и подчерта, че здравният протокол включва ваксиниране на състава на секционните избирателни комисии.

Говорителката на ЦИК посочи, че за СИК са необходими минимум 5-има членове, а за подвижните избирателни секции и за секциите в чужбина са необходими трима членове.

Първи документи подадоха коалиция „Демократична България”, които в продължение на 24 часа даваха дежурства пред вратите на ЦИК, за да не бъдат изпреварени от друг.

Втора след тях се регистрира партията на Цветан Цветанов – „Републиканци за България“. Сред техните приоритети също е съдебна реформа и нови политики за българите зад граница.

С 5 507 подписа коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ на Мая Манолова и „Отровното трио и гражданите“ заявиха своето участие в предстоящите избори.

БСП беше четвъртата политическа сила, подала документите си в ЦИК за регистрация за парламентарните избори на 4 април. Левицата ще се яви на вота като коалиция от партии с името „БСП – лява България“.

След тях заявка да влязат в надпреварата дадоха ВМРО, „Има такъв народ“, „Атака“ и формацията на бившия здравен министър Петър Москов – КОД.

Неволята събра Веселин Марешки и неговата партия „Воля” с НФСБ на Симеонов, макар доскоро да изстрелваха тежки думи един срещу друг от най-високата трибуна в държавата – парламентарната.

 ДПС избраха да се регистрират в предпоследния ден за това. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ заяви, че предстоящите избори са едни от най-важните избори след 1989 година и от изходът им зависи в каква посока ще тръгне България.

В последния ден ГЕРБ и СДС внесоха днес 9999 подписа в Централната избирателна копмисия (ЦИК) за регистрация за предстоящите парламентарни избори.

Документите бяха прети без забележка и очакваме решението на ЦИК за регистриране, заяви административният секретар на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов.

- реклама -