ЦИК, избори, машини, регистрация

ЦИК: Почиващите на морето няма да имат възможност да гласуват на изборите

На предстоящите парламентарни избори ще бъдат осигурени 421 машини в 273 секции, намиращи се в чужбина. В страната в 9 401 секции ще има машини, като в 700 от тях ще има поставена и втора машина.

Това стана ясно на редовния брифинг на Централната избирателна комисия.

Вече е започнал процесът по отпечатването на 7 408 500 хартиените бюлетини за предстоящите парламентарни избори на 11 юли, посочи Росица Матева, говорител на ЦИК.

Тя припомни, че от 2009 г. българските избиратели в страната могат да гласуват само по постоянен или настоящ адрес.

Знаете, че имахме множество запитвания от избиратели, които са планирали лятната си почивка. Според закона от 2009 г. насам в страната българските избиратели гласуват по постоянен или настоящ адрес. Опитахме се да използваме възможност в закона за гражданската регистрация да може като настоящ адрес да се посочи хотела или мястото, в което са отседнали и водихме такива разговори с МРРБ. Редът за прилагането му обаче не е в компетенциите на ЦИК. Затова искам да напомня, че срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес изтича тази в събота“, обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Избиратели, които нямат регистриран настоящ адрес, различен от постоянния, няма да могат да гласуват по различен начин, освен по настоящ адрес, ако не подадат заявление за това до 26 юни. Тогава изтича и срокът за заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, допълни Матева.

Във връзка с доставката на допълнителните машини стана ясно, че „Информационно обслужване“ ще е изпълнител на тази поръчка.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че вчера са приключили консултациите за съставите на СИК и партиите са се споразумели. На 1 000 места ще са съставени СИК по предложения на партиите. Незаетите места трябва да бъдат запълнени от кандидати на общностите и служители на МВнР.

Беше обсъдена и ситуация, ако прекъсне електрозахранването в избирателна секция.

„Ако спре токът – машината има батерия. Батерията работи около 3 часа. Ще се надяваме за това време да се отстрани повредата по електрическата мрежа. При необходимост от смяна на ролката на машината, може да се извика техник, но това не спира гласуването. Трябва да не може машината да работи и едва тогава ще се спре машинното гласуване. За всичко останало трябва да се състави констативен протокол“, заяви Матева.

Тя съобщи, че се очаква машините да бъдат в страната до края на тази седмица или началото на следващата.

По време на брифинга от ЦИК демонстрираха как се гласува с машини.

Избирател ще може да се забави до 5 минути по време на гласуването. След изтичането им сесията за гласуване изтича. По аналогията с хартиената бюлетина, комисията може да даде нова карта за гласуване, за втори опит. Избирателят няма да има право на трети опит.

„Опити за саботаж, доколкото виждам как върви предизборната кампания, ще има. Ще има опити за саботаж в СИК, в районни избирателни комисия, има и такива опити и в самата Централна избирателна комисия.

Това е обстановката, при която провеждаме тези избори и тя никак не е лесна, но ние сме поели отговорността да се справим“, заяви Цветозар Томов.

- реклама -