ЦИК, гласуване, карантина, подвижни урни, Димитър Димитров проф. Димитър Димитров, ЦИК, избори, протоколи,

ЦИК: Около час и половина отнема попълването на изряден изборен протокол

Около час и половина отнема попълването на изряден изборен протокол.

Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия проф. Димитър Димитров в ефира на бТВ.

Документът е 20 страници, формат А3.

От Районните избирателни комисии сигнализираха, че отчитането на гласовете на 4 април може да е трудно и да доведе до грешки.

„На страницата на ЦИК днес ще бъде качен такъв протокол и всеки може да се упражни. Предполагам, че около час и половина след преброяването на бюлетините ще бъде необходим за попълването на един безупречен протокол, без грешки“, каза проф. Димитров.

Според говорителя на ЦИК документът е съобразен с Изборния кодекс и членовете на комисията са се постарали да опростят максимално протокола.

„Премахнати са всякакви видове недействителности. Хубаво е да се сравни протоколът за страната с този за чужбина, който е в най-елементарен вариант – само партии и гласове. Тогава може да видите откъде идва проблемът – трябва да има отчетени преференции и тези преференции са наистина много – в големите райони партиите могат да регистрират над 30 кандидати“, посочи говорителят на ЦИК.

Проф. Димитров посочи, че ще направят всичко възможно, за да се създадат условия членовете на СИК и „Информационно обслужване“ да обработят изборните данни в рамките на 48 ч.

Той приза, че от „Информационно обслужване“ ще трябва да обработят над 10 млн. числа. „Това означава и малко повече грешки, но има процедура, при която грешките могат да бъдат коригирани. Има два варианта на запис, от флашка и хартиен протокол, ако има грешки – те се коригират на място. Проблемът е когато източникът на грешката не може да бъде уточнен“, коментира говорителят на ЦИК.

Според проф. Димитров винаги технологията на отчитане на машинното гласуване е минавала през описване на резултатите в хартиен протокол.

„Машините не произвеждат протоколи, те произвеждат една голяма разпечатка и числата от нея трябва да се пренесат в протокола“, добави той.

Относно мобилните секции за избиратели под карантина или в изолация, проф. Димитров призна, че много малко хора желаят да участват в тези секции. Тепърва ще се изчислява недостигът, но е възможно на места да няма мобилни секции.

- реклама -