ЦИК: Около 1 000 машини за гласуване трябва да бъдат допълнително закупени за изборите на 11 юли

9 600 машини за гласуване има осигурени в страната. Допълнително 200 машини ще са необходими за частичните местни избори в края на юни. Отделно от това в още 700 секции в страната ще има необходимост от поставяне на повече от една машина за изборите на 11 юли. Извън страната към момента са необходими над 240 устройства. Това показва разчетът на ЦИК.

Общият брой на допълнителните машини за гласуване, които трябва да се закупят е около 1000.

„Очакваме на тези избори да осигурим възможност на всички български граждани зад граница да участват нормално в изборния процес – без опашки и пътувания по стотици километри.“, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Изпратени са покани за междуинституционална среща до МС, Държавна агенция електронно управление, Министерство на транспорта, Българския институт по метрология, ДАНС, МВР. Целта на срещата е предоставяне на експертна помощ в частта с машинното гласуване. „Нито членовете на ЦИК, нито администрацията разполагат със специфичните знания, за да се гарантира сигурността на системата за провеждане на машинното гласуване.“, уточниха от ЦИК.

Все още не е ясно колко допълнителни машини ще бъдат необходими за гласуване, дали те ще бъдат закупени от доставчика за изборите на 4 април или ще бъде обявена обществена поръчка.

Реалната цена, която държава плаща за машинното гласуване е 36 млн. лв.

„В публичното пространство се наложи сумата 43 млн. лв., че дори и 50 млн. лв. съм чел, 7,2 млн. лв. е ДДС-то, което ЦИК ще плати на държавата, но то ще се върне от изпълнителя, защото ще бъде дължимо към хазната. Реалната цена, която държавата плаща за машини за изборите е 36 млн. лв., редно е хората да го разберат, защото това трудно може да бъде закръглено на 50 млн. лв. Част от тази сума е за логистиката.“, уточни Цветозар Томов.

Рекорден брой секции за гласуване в чужбина ще бъдат разкрити за вота на 11 юли. Към днешна дата одобреният брой от ЦИК е 502 секции, но има възможност при интерес броят им да се увеличи.

Една политическа партия е подала до момента документи за регистрация за предстоящите предсрочни парламентари избори. Това стана ясно на първия брифинг на новия състав на ЦИК.

 

 

 

- реклама -