Цветозар Томов, ЦИК, СИК, членове, чужбина
Снимка: БГНЕС

ЦИК обсъжда вариант за гласуване с резервация в хотел

Централната избирателна комисия обсъжда вариант, при който хората, които ще са на почивка на 11 юли, да могат да гласуват от мястото, където са настанени. Към момента обаче няма конкретика по този въпрос.

Това съобщи в ефира на bTV председателят и говорител на ЦИК – Цветозар Томов.

Той призова летуващите да пуснат заявление за гласуване по настоящ адрес 14 дни преди изборите.

Кандидатите за 46-тото Народно събрание са 15 партии и 9 коалиции.

Томов обърна внимание, че все още съществува проблемът с т. нар. „мъртви души“, като имало случаи с над 300 починали лица в един списък. Друга манипулация е вкарването на имена на хора, които дори не подозират, че данните им се използват за такива цели. Председателят на ЦИК обаче подчерта, че подобни измами са по-скоро при по-малките и неизвестни партии, тъй като големите и утвърдени формации имат реални поддръжници зад гърба си. И още в неделя в село Доброславци ще бъде проведен експеримент колко хора ще могат да гласуват на машина за определено време.

По думите на Томов отчетеният максимум е 75 души на час, но в София, а в големите градове по правило хората са по-опитни с технологиите: „Целта ни е да съберем такава информация, за да сме наясно с това какъв е капацитетът на тези устройства и ще имаме ли проблем и къде можем да очакваме да имаме проблем в изборния ден“, посочи председателят на ЦИК.

Що се отнася до вота в чужбина, там, където са подадени над 300 заявления, се преминава към машинно гласуване. Колко точно машини ще потрябват, ще стане ясно след 15 юни, когато е крайният срок за подаване на заявленията.

- реклама -