ЦИК, предизборна кампания, условия

ЦИК не е искала от НСИ да даде по-рано резултати от преброяването заради изборите

Обявяването на резултатите от последното преброяване следва програмата на преброяването. По график резултатите се обявяват година след приключване на теренната работа или на 10 октомври, но ще бъдат обявени седмица по-рано – на 3 октомври.

Това обясни в интервю за БНР доц. Атанас Атанасов, председател на Националния статистически институт.

Статутът на прогнозните данни от януари дава възможност да се ползват в оперативна дейност, уточни той във връзка с темата за изборите и представителството в отделните избирателни райони.

„НСИ не работи в посока Изборния кодекс. Дали вотът ще бъде подменен? Не бих казал. Окончателните резултати колко депутати ще има една или друга партия, зависи от броя на гласовете на национално ниво.

Самото разпределение на мандатите между отделните райони е определено в ИК и парламентът може да реши дали да остави например най-малко 4 депутати да бъдат излъчени от Видин или може да намали този брой.

Следващият парламент може да реши да промени Изборния кодекс.“

Атанас Атанасов подчерта, че никой не е искал от тях и не ги е питал дали не могат по-рано да обявят резултатите, а многомандатните райони са били оповестени, без да бъде отправено питане към НСИ.

При предходното преброяване през 2011 г. резултатите излязоха по-бързо, но тогава над 40% се преброиха онлайн, сега този дял е около една трета, има повече данни на хартия, които трябва да бъдат въведени и обработени, посочи доц. Атанасов.

Като друга причина той изтъкна факта, че много хора през 2021 г. не са успели да се преброят и по административен път се установяват техните данни, което отнема допълнително време.

Освен това при последното преброяване се събират и повече данни в сравнение с предишното. Засича се информация от различни регистри и източници, за да се установи точният брой на населението, стана ясно от казаното от Атанасов.

Председателят на НСИ припомни, че според предварителните оценки областите, които най-много се обезлюдяват, са Видин, Добрич, Монтана, Силистра, Разград, Търговище. Единствената област, която бележи ръст, е София.

- реклама -
gerb – 728×90 – 2022