сн. БГНЕС

ЦИК: Най-големият проблем е назначаването на членове на секционните комисии в COVID-секциите

Най-големият проблем за предстоящите избори е назначаването на членове на секционните комисии в COVID-секциите.  Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров по време на брифинг и призова политическите партии да номинират всички, които са изкарали вируса.

По думите му междуведомственият доклад за сертифицирането за машините за гласуване показва, че те отговарят на зададените параметри.

сн. БГНЕС

465 са секциите в чужбина. Половината и повече от половината вече са получили своите изборни книжа. В страната ще има 9 398 секции, в които ще има машинно гласуване. Стационарните секции са 17 983. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Кандидатите са народни представители са 6 895.

88 са COVID-секциите, в които ще може да се гласува в болниците.

В обикновените отделения все още не е ясно колко такива ще има, допълни още говорителят на ЦИК.

„2 450 са техническите лица и водачите, които ще обслужат транспортната страна и логистиката около разполагането на машините за гласуването. Всички те са проверени от МВР и ДАНС, за да няма съмнение в тяхната надеждност“, обясни още Димитър Димитров.

„На страницата на Държавната агенция за електронно управление е публикуван докладът на трите институции за сертифицирането за машините за гласуване, както и решението на трите институции да гарантират, че спрямо направената от тях проверка, машините, които са тествали, отговорят на заданието в обществената поръчка и техническите параметри, зададени от ЦИК. Този доклад, както и общите решения, са ключови за машинното гласуване. Ако него го нямаше, нямаше как да проведем машинно гласуване“, подчерта той.

5 сa международните медии, които имат акредитация да отразяват изборите – сред тях са Ройтерс, Франс прес, британския филиал на Ал Джазира, македонската телевизия „Канал 5“.

28 са регистрирани организации, които ще наблюдават за нарушения в изборния процес, а акредитираните наблюдатели са повече от 3 400.

5 социологически агенции ще работят на екзитполовете. Повече от 1400 са регистрираните служители за този вид изследвания.

- реклама -