машинно гласуване

ЦИК наема 3000 машини за гласуване на евроизборите за 7,5 млн. лв.

Централната избирателна комисия пусна обществената поръчка за доставка на 3000 машини за гласуване на европейските избори на 26 май, пише „24 часа“.

Според решението на ЦИК устройствата ще бъдат наети. Предвидената цена е най-много 7,5 млн. лв. без ДДС. Срокът за доставка на устройствата е 10 май, а за инсталиране на софтуера – 15 май.

Изпълнителят ще трябва да осигури доставката на машините до 3000 секции в страната и обслужването им. Освен това ще трябва да направи и обучение за работа с машините. В тези секции освен машинно ще може да се гласува и с хартиена бюлетина.

Решението на ЦИК за обявяване на обществената поръчка е взето вчера. След това комисията има още 3 дни, за да добави цялата документация с всички изисквания.

Комисията ще изпрати писма до БАН и Софийския университет с искане да бъдат предоставени специалисти, които да направят одит и да сертифицират устройствата за гласуване. Досега това отказаха да направят Държавната агенция по метрология и технически надзор, Институтът по стандартизация към МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление. Причината – нямали такива компетенции.

От 5 до 15 април ще е регистрацията на инициативните комитети за независими евродепутати, реши още ЦИК. Те ще имат 5 дни повече от партиите – до 15 април.

- реклама -