ЦИК: Над 20 сигнала за агитация получени в деня за размисъл (Обновена)

Над 20 сигнала за агитация са получени в деня за размисъл. Това съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Сигналите няма да бъдат санкционирани, защото са били за агитация в социалните мрежи.

Законът не предвижда санкции за подобен вид агитация.

От ЦИК увериха, че всички машини са пристигнали навреме в секционните избирателни секции, включително и тези в чужбина. Около 2000 специалисти ще следят за техническата изправност на устройствата в изборния ден, съобщи NOVA.

Изборният ден започна спокойно.

Всички изборни секции на територията на страната са отворили и работят. Това каза за БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„На 11 места в страната са подадени сигнали за проблеми с машините и съответните секции са преминали на гласуване с хартиени бюлетини. Сред тях са секции в Стара Загора, Свищов, Ловеч, Пазарджик, Варна, Шумен, Русе. На две места в страната отварянето на секции се е забавило с 15-20 минути заради закъснели членове на СИК. Постъпили са две жалби срещу решения на ЦИК, с които са направени промени в съставите на секционните комисии извън страната. В една избирателна секция в Турция изборният ден не е започнал навреме заради липса на кворум, но към настоящия момент тя вече също работи“, каза още Камелия Нейкова.

Камелия Нейкова призова жалбите и сигналите за изборни нарушения да бъдат подавани към Районните избирателни комисии, защото изпращането им направо в ЦИК забавя обработката им.

Вижте къде беше забранен алкохолът в деня за размисъл

Засега няма данни за хванати търговци на гласове. Само преди дни служебният МВР шеф Иван Дерменджиев предупреди, че цената на един глас расте. И в тези избори тя варирала между 50 и 100 лева. „Вероятно тенденции за намаляване на избирателната активност водят до повишаване на цената на гласовете“, предположи той.

На брифинга му стана ясно, че са били проведени близо 100 полицейски операции на територията на цялата страна. За времето от 19 август до 28 септември те са били 97.

„В хода на тези повсеместни операции бяха

разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни

и бързи производства като по тях бяха задържани 446 лица, издирени 114 лица, обявени за обощодържавно издирване“, отчетоха от МВР преди няколко дни.

 

- реклама -