ЦИК, избори, сигнали, жалба, балотаж

ЦИК може да реши в някои секции да се прави контролно преброяване на разписките от машинния вот в деня на изборите

Централната избирателна комисия може да реши в деня на вота дали в някои секции да има контролно преброяване на разписките от машинния вот и да се сверят с протокола. Това заявиха от пред журналисти говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той допълни, че независимо от различните мнения в ЦИК, никой не е искал да има броене с цел манипулация.

„Говорителите не сме от хората, които подкрепяме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала „Арена Армеец“ през 2015 г.“, отбеляза Томов. Той подчерта, че при последните извадкови преброявания от 11 юли не е отчетена машинна грешка, а всяка е била човешка.

По-рано днес Върховният административен съд отмени решението на ЦИК във всички секции да се броят разписките. До сега те се брояха контролно в малко над 1000 секции от страната, като те се избираха на случаен принцип.

Всички допълнително закупени 1600 устройства са доставени в склада с машините и ще бъдат използвани за изборите, стана ясно още от изявлението на ЦИК.

„В демо версиите на машините бюлетините не съответстват на действителния брой кандидати и за двата броя избори. Вече постъпи оплакване от една партия. Тези демо версии бяха изготвени преди да приключи регистрацията за тези избори. Ние не знаехме колко партии ще се регистрират, за да направим демо версията с конкретния брой. Демо версията е да покажем начина на гласуване – брой страници и т.н. Снощи взехме решение и изпратихме писмо на „Сиела Норма“ с въпрос за колко време може да изготвят нова демо версия. Не е важно да има всички номера, важно е да се покаже на избирателите как да ги открият“, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

От 1 ноември се подават заявления за гласуване с подвижна урна, която се разнася по домовете на карантинирани и хора с двигателни затруднения. Заявленията могат да се подават на сайта на ЦИК, чрез портала на Държавна агенция Електронно управление, както и на сайтовете на общините.

„Избирателите могат да подават заявления в изборния ден също, както и в дните до изборния ден“, посочи Томов

Той изрази притеснение, че заради нарастващия брой заразени, може да не достигнат хора в ЦИК, които да разнасят урните.

„За разлика от юли сега ситуацията е много по-тежка“, каза Цветозар Томов.

Източник: bTV

 

- реклама -