машинно гласуване, машини, ЦИК, демонстрация ЦИК, експеримент, гласуване, машини, Доброславци Стойчо Стойчев, Слави Василев, избори, машини, доверие
Снимка: БГНЕС

ЦИК купува още 1637 машини през „Информационно обслужване“

Още 1637 машини ще бъдат закупени за изборите на 11 юли.

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение на днешното си заседание да обяви поръчка за доставката на устройствата. Процедурата ще е чрез пряко договаряне. Максималната стойност е 8 923 400 лв.

В цената влизат транспорт и застраховка на машините от Амстердам до София, както и софтуер. Ще се доставят и 19 500 смарт карти, които са нужни за гласуването с устройствата.

Машините ще бъдат закупени чрез оторизиран представител на „Смартматик“, като ЦИК реши това да е „Информационно обслужване“.

Припомняме, че ЦИК подписа договор с фирмата „Сиела Норма“ за техническото и логистично осигуряване на машинното гласуване на частичните местни избори на 27 юни и на парламентарния вот на 11 юли. Договорът е на стойност 4,350 млн. лв. и предвижда различни дейности, включително модифициране на софтуера за двата вида избори.

На няколко пъти от дружество „Сиела Норма“ поискаха корекции в текста на договора. Той е за техническото и логистично осигуряване на до 11 100 машини. 9600 от тях са използваните вече на вота на 4 април, а още 1500 се очаква да бъдат осигурени след преговори с фирмата-производител „Смартматик“ и след като бъде обявена друга обществена поръчка за доставката на допълнителните устройства.

В началото на месеца „Сиела Норма“ съобщи, че няма да достави исканите от ЦИК допълнителни 1500 машини, защото предложената сума от 6,5 млн. лв. без ДДС е недостатъчна и за устройствата, и за логистиката и обслужването на софтуера за всички машини.

Фирмата искаше 14-15 млн. лв., заради което ЦИК реши да се преговаря само за договор за поддръжката на машините.

- реклама -