цик, избори, гласуване

ЦИК: Има редица сигнали за хора, които искат да гласуват втори път

На изборите се гласува само с една карта на една машина. Това напомниха отново от ЦИК във връзка с постъпили множество сигнали на граждани и членове на СИК, че гласоподаватели са поискали да гласуват с втора карта, след като са упражнили правото си на глас само за единия вид вот.

„Имаме получени сигнали за избиратели, които гласуват веднъж с една карта и след това изискват втора карта за гласуване. Искам да обърна внимание, че първата възможност при гласуването с машината е избори 2 в 1 и натискайки това поле, избирателят може да гласува и за двата вида избори“, подчерта говорителят на ЦИК Росица Матева.

От ЦИК съобщиха, че до момента няма сигнали за сериозни изборни нарушения.

„Само 32 жалби и сигнали са постъпили до момента, като 7 от тях са за агитация в социалните мрежи, което обаче е извън правомощията на ЦИК“, допълни Матева.

Матева обясни, че в някои секции е имало проблеми с машинното гласуване във връзка с използването на определен тип дезинфектант за екрана на машината и гел за дезинфекция на ръцете на избирателите, което обаче затруднява работата на тъч скрийна на машината.

В 32 секции е преустановено машинното гласуване заради проблеми с машините и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини.

Нормално протича изборният ден в чужбина. Засега никъде няма образувани опашки. Единствено една секция в Окланд, Нова Зеландия, не е отворила заради влошена пандемична обстановка.

Във връзка с изявление на премиера Стефан Янев, че разписките ще се броят контролно само като брой, Матева обясни, че решението на ЦИК е СИК-овете да броят гласовете подадени чрез машините от контролните разписки по партии и коалиции, без да се броят преференциите.

Днес гласуваме в 13 219 избирателни секции, от тях подвижни са 339, в болници и социални заведения има 167, 175 са мобилните секции за карантинирани и в местата за задържане има 12 секции.

Единствено една секция в Окланд, Нова Зеландия, не е отворила заради влошена пандемична обстановка. 750 секции работят. Единственият пробрем, който се решава в крачка, е отсъствието на членове на СИК.

- реклама -