Цветозар Томов, ЦИК, СИК, членове, чужбина
Снимка: БГНЕС

ЦИК: Има предложение от нова фирма за доставка на машини за гласуване

„Има ново предложение от фирма за доставка на машини за гласуване. Това е „Панов” ЕООД. Предложението тепърва ще се разглежда“.

Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов на редовния брифинг на Централната избирателна комисия.

Фирмата предлага доставка на до 5000 броя машини за гласуване. Според ЦИК обаче са необходими още само 1500.

Очаква се да стартира и процедура за софтуерно осигуряване и логистика. В следващите дни ще има яснота за доставка.

По думите на Цветозар Томов ЦИК не е прекратила съвместната си работа със „Сиела Норма” и в момента се работи по финализиране на договора за доставка и осигуряване на машините, които са били необходими за изборите на 4 април.

„Подадените електронни заявления за гласуване в чужбина са 45 231. Най-много са в Турция, Великобритания, Германия и Испания. Близо 2 пъти по-малко заявления са подадени във Великобритания. 15 юни е крайният срок“, заяви Томов.

Според него причината за малкото заявления е, че хората там, където знаят, че така или иначе ще има секция, не са мотивирани да подават заявления. Те обаче дават възможност за образуване на предварителни списъци и не се налага подаване на декларации, че хората не са гласували на друго място.

Томов каза още, че следващата седмица Комисията ще реши техническият образец и защитата на бюлетината, ще бъде открита предизборната кампания. На 15 юни РИК ще назначат секционни избирателни комсии. Условията и редът на гласуване на карантинираните също ще бъде уточнен – в момента те са между 24 и 25 000.

- реклама -