сн. БГНЕС

ЦИК: Гражданите под карантина няма да могат да гласуват с подвижни урни без поправки в Изборния кодекс

Най-важното, което предстои пред всички нас, това е общественото доверие в изборния процес. Това каза председателят на Централна избирателна комисия Александър Андреев.

Президентът Румен Радев продължава поредицата от консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

сн. БГНЕС

Останалите две предизвикателства, посочи Андреев, са свързани с това да се гарантира здравето не само на избирателите, но и на членовете на СИК. Другото предизвикателство е машинното гласуване. Андреев припомни, че вече е избран изпълнител.

Гласуването под карантина ще е възможно само след законодателни промени.

Идеята гражданите, които не могат да напускат домовете си да гласуват с подвижни урни бе лансирана на вчерашната среща на Радев с Обществения съвет на ЦИК.

„Що се отнася до гласуването на избирателите, които са поставени под изолация, мнението ни е, че не може това да стане без изменение на Изборния кодекс в частта, в която, ако трябва да бъде допуснато с подвижни избирателни кутии. В момента това е предвидено само за онези избиратели, които са с трайни увреждания. Ние считаме, че не може това да стане чрез подход на разширено тълкуване на ИК, чрез някакви правила, които да могат да разширят тези правомощия”, заяви днес председателя на ЦИК.

По подобен начин стои и въпроса с гласуването на българите зад граница по пощата и налага промени в Избирателния кодекс.

- реклама -