Кирил Петков, ПП, агитация, тайна, вот

ЦИК глоби Кирил Петков за агитация в изборния ден

Централната избирателна комисия установи нарушение на Изборния кодекс, извършено от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в изборния ден. Става въпрос за изказването на Петков пред медиите, след като е упражнил правото си на глас. В него той казва числата, с които е гласувал в двата вида избори, което ЦИК смята, че е призив за подкрепа, което не е разрешено в изборния ден. Това съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг.

„Призовавам всички водещи политици да се въздържат да споделят вота си, тъй като това е нарушение“, добави другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Въз основа на решението ще бъде съставен акт за установяване на нарушението и след това ще бъде издадено и наказателно постановление, в което ще стане ясен и размерът на санкцията за Петков.

66 са постъпилите жалби и сигнали. Те са основно за агитация в социалните мрежи, за неносене на маски от членове на секционни комисии и др. Матева отново напомни, че с една карта се гласува и за двата вида избори и призова избирателите да се запознаят с инструкциите как се гласува с машина, които са поставени на видно място в секциите.

В 39 секции в страната се е наложило преминаване към гласуване с хартиени бюлетини поради възникнали проблеми с машините. В седем секции машините не са проработили още в предизборния ден.

„Гласуването в секциите в Австралия и в Нова Зеландия вече приключи и започнаха да пристигат първите резултати. Гласуването в секциите в чужбина тече спокойно, нямаме данни за фрапиращи нарушение към момента“, уточни Томов.

На въпрос дали в ЦИК са постъпвали сигнали, че в изборни секции с по 2 машини, гласоподавателите се разделят по азбучен ред и така се определя кой на коя машина ще гласува, Матева отговори, че не са постъпвали подобни данни. В секцията, в която тя е гласувала обаче, е станала свидетел на подобно разделяне и са дадени указания на РИК, че такива действия не са разрешени.

- реклама -