ЦИК, избори, сигнали, жалба, балотаж

ЦИК: Една жалба и шест сигнала за нарушения са постъпили в първите часове на изборния ден

Към 10:30 часа в Централната избирателна комисия са постъпили 1 жалба и 6 сигнала, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. Централната избирателна комисия даде брифинг с актуална информация за изборния процес в страната.

Жалбата е от председател на СИК, която е работила на 14 ноември, е сменена с решение на ЦИК. Решението на ЦИК остави жалбата без уважение и потвърди решението на РИК-Смолян.

Има подадени няколко сигнала за нарушени избирателни права. И двата са свързани с това, че избирателят е бил извън страната на 14 ноември, подал е заявление, че ще гласува там. Съответно е изключен от избирателните списъци по постоянен адрес и фигурира в списъка на заличените лица, но в крайна сметка тези избиратели са успели да гласуват като са подали декларация, обясни Матева.

Има и сигнал от жена, която живее постоянно в чужбина, намира се в страната, но постоянният адрес е в Бургас, тя е в София. Направила е запитване как може да упражни правото си на вот, но това няма как да се случи, защото гласуването става по постоянен адрес.

Постъпил е и сигнал за предизборна агитация, но той предстои да бъде разгледан на следващото заседание на ЦИК.

По информация на БНР са постъпили няколко сигнала от комисии в чужбина, че са започнали изборния ден, без да маркират печата. Там, където гласуването е започнало без маркиране, трябва да се състави протокол кога е маркиран печатът и да отбележат точното време, в което е настъпила тази промяна.

Общият брой на избирателите е 6 632 375. В страната гласуваме в 13 234 избирателни секции.

749 секции са разкрити извън страната.

- реклама -