ЦИК

ЦИК: До утре кметовете трябва да образуват избирателните секции и да обявят адресите им

До 6 септември кметовете трябва със заповед да образуват избирателните секции и да обявят публично адресите им. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, като обясни, че обявяването на местоположението на секциите е от значение за всички избиратели, които могат след което да проверят в коя секция ще гласуват: „Ако секцията е променена, хубаво е избирателите да го знаят предварително, за да може да се ориентират, а не в последния момент да разберат“, коментира още той.

Три пункта за приемането на изборните книжа в София ще облекчат работата на избирателните комисии

„Приехме нарочно решение, с което при приемането на протоколите и изборните книжа от СИК в София да става в три отделни пункта“, поясни говорителя на ЦИК.

Андреев уточни, че по този начин се разпределят съответните административни райони в рамките на Столична община на различни места. „Съставът на общинската избирателна комисия ще бъде разпределена съответно в трите приемателни пункта. След техническото приемане на всички протоколи, Общинската избирателна комисия на свое заседание в пълен състав ще приеме и съответните решения за обявяването на резултатите и решенията за обявяването на общинските съветници, кмет на общината и районни кметове на кметства“, добави още Андреев.

Той изрази надежда, че по този начин ЦИК ще облекчи работата на общинските избирателни комисии в приемането на изборните книжа и материали. „По този начин ще се даде възможност по-ефективно и по-бързо в Столична община да бъдат приети книжата и материалите, тоест да няма напрежение или по друг начин да се получи забавяне при приемането на книжата“, посочи Александър Андреев.

източник: Фокус

- реклама -