ЦИК жребий партии коалиции Росица Матева, Цветозар Томов, ЦИК

ЦИК: До 1 март трябва да са ясни съставите на СИК, за да има време желаещите да се вакснинират

Съставите на секционните избирателни комисии за парламентарните избори на 4 април трябва да са ясни най-късно до 1 март. Това реши на заседанието си днес Централната избирателна комисия.

Така се дава възможност на членовете на избирателните секции, които искат да бъдат ваксинирани, да получат двете дози преди изборния ден. Здравният министър проф. Костадин Ангелов вече обяви, че за да получат имунитет до вота, първата доза от ваксината трябва да бъде поставена на членовете на секциите най-късно до 5 март. В понеделник стана ясно, че членовете на ЦИК и администрацията й са готови да се ваксинират този петък и ще дадат указания на РИК да направят списъци за желаещите да се имунизират техни членове. Организацията за ваксинацията на съставите на РИК трябва да се координира от тях със съответното РЗИ.

Изтегля се и датата за провеждане на консултациите при кметовете на общини или на райони за формиране на съставите на секционните комисии. Вместо до 27 февруари, какъвто е срокът по хронограмата, те трябва да се проведат до 22 февруари. Районните избирателни комисии пък трябва да ги назначат до 1 март вместо до 9 март, както се предвиждаше по хронограмата за вота.

На заседанието стана ясно, че във формулата за разпределяне на местата между партиите в секционните комисии, няма промяна и тя повтаря тази, която ще важи за частичния местен вот на 28 февруари, тъй като няма промяна в парламентарните групи.

За съставите на подвижните секции, които ще посещават избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в секция, сроковете остават непроменени. Те трябва да са ясни до 24 март.

За съставите на мобилните секции, с каквито ще гласуват карантинирани и поставени под задължителна изолация, предстои да бъде взето отделно решение.

- реклама -