Александър Андреев, ЦИК, избирателни списъци, избиратели, права

ЦИК: Бройката на гласоподавателите в София ще бъде преизчислена спрямо данните от ОИК

Информацията за гласоподавателите се подава на ЦИК по два канала: От областната администрация, която от ГРАО взима информация, и второ, от общинската избирателна комисия, която има данни от секциите.

Това заяви Александър Андреев от Централната избирателна комисия по повод разминаването в списъците на избирателите между първия и втория тур на местните избори.

По тези два канала пристига информацията в ЦИК за гласоподавателите, заяви Андреев.

Информацията за първи тур е различна, уточни той. Първоначалното число като брой избиратели е базирано на евроизборите и местните избори преди време. След това е изпратено и подадено в ЦИК вярното число.

1064705 е второто число и се получава разлика от 100 000 избиратели, това не са загубени гласове, а избиратели, които са включени в избирателните списъци, посочи той.

Не можем да говорим за резултати от изборите, тъй като те се отчитат на основата на действителните гласове, подадени за съответните кандидати, заяви още той.

В тази връзка ЦИК ще промени данните от 27 октомври 2019 г. и там, където има 1165955 то ще бъде променено на 1064705, подчерта говорителят на ЦИК.

Избирателните списъци се предават в ОИК отделно от другите документи, свързани с изборите, уточни Андреев.

Същият въпрос е възникнал и  по отношение на избирателната активност в Плевен. Има информация от председателя на ОИК и той ни е предоставил правилната информация. Има разлика между данните от областната администрация и ОИК-Плевен. Областната администрация е изпратила, че в 10-те общини е подадена вярна информация за 115 300 избиратели и ние сме ползвали тази информация. От 196 общински избирателни комисии до 16 часа са пристигнали 150. Най-късно до утре очакваме те да предадат своите протоколи заедно с протоколите от СИК, каза още Андреев.

 

 

- реклама -