Камелия Нейкова ЦИК решение места гласуване изборни секции съд

ЦИК: Ако изборите са 2 в 1 ще са нужни още машини

Неразрешими проблеми с техническото обезпечаване на изборите няма.

Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред журналисти в парламента след Председателски съвет на Народното събрание.

„На Председателски съвет бяха обсъдени възможностите, ако се провеждат президентски с парламентарни избори едновременно, ако изборите са един след друг, как ще бъде извършено логистичното и техническото обезпечаване на избирателните секции с машини.

Ако изборите са две в едно – може би ще е необходим допълнителен брой машини, защото така или иначе технологичното време за гласуване, ще се увеличи, защото имаме повече от един избор.

Ако изборите са на различни дати, просто ще участваме на избори няколко поредни недели, което си има други недостатъци. Така или иначе неразрешими проблеми няма“, каза още Камелия Нейкова.

Тя поясни, че ЦИК ще проведе среща с всички държавни институции, които имат отношение към организацията и произвеждането на избори. „По отношение на това, което ме питахте за софтуера – в ЦИК има съставени протоколи, че по отношение на софтуера, който е трябвало да бъде предаден на ЦИК в пълен комплект така, че държавата да може да го модифицира за всички видове избори, които са предвидени в Изборния кодекс, включително, когато се наложи да се произвеждат едновременно повече от един вид избори, трябва да може да го прави самостоятелно. Към момента ЦИК не разполага с пълния комплект софтуер“, каза още Камелия Нейкова.

По думите й за тези обстоятелства изпълнителят по договора е уведомен. „Мисля, че този въпрос ще бъде решен“, допълни тя. Нейкова уточни, че стойността на машините, които са били предмет на първоначалния договор, е изплатена на „Сиела“. „Спорът, който имаме с тях, е въпрос на време да бъде решен“, допълни още Камелия Нейкова.

- реклама -