Александър Андреев, ЦИК, партии, коалиции избори

ЦИК: 59 партии и 7 коалиции са регистрирани за местните избори

59 партии и 7 коалиции са регистрирани за местните избори през октомври, бяха подадени заявления от общо 64 партии и 8 коалиции.

Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев  във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, предаде „Фокус“.

„Беше отказана регистрацията на 5 партии и 1 коалиция, тъй като представените документи не съответстваха на тези, които са предвидени.

По отношение на Национално движение „Единство и партия „Солидарност“ броят на подкрепящите ги избиратели е по-малък от предвидения, тоест по-малко от 2 500“, добави още Андреев.

„За сравнение, през 2014 г. са били регистрирани 71 партии и 3 коалиции“, уточни още Андреев и добави, че до момента са постъпили 9 жалби и 3 сигнала. „7 са свързани с назначаването на Общинските избирателни комисии и две са на Воля и БАСТА срещу решението на ЦИК да се приемат документи на три места, а не на едно както беше досега“, поясни говорителят на комисията.

Андреев уточни още, че на 16 септември изтича срокът, в който партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии.

„На тази дата следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн медии и доставчиците на онлайн новинарски услуги да качат тарифите в своите интернет страници, като в този срок трябва да ги предоставят на общинските избирателни комисии, ако медиите са с регионален обхват, а ако са с национален в ЦИК. Всички медии трябва предоставят тази информация и на Сметната палата. Електронните медии трябва да качат тарифите си на своите интернет страници до 16-ти, а до 26 септември да предоставят тарифите си в ЦИК“, посочи той.

Андреев насочи вниманието и към правата на глас на български граждани, живеещи извън страната. „Онези граждани на държави-членки на ЕС, които отговарят на изискванията за активно избирателно право, могат да заявят да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас. Изключение правят тези, които вече са вписани за предишните избори през 2015 г. Те автоматично ще бъдат включени в списъците“, посочи Андреев и добави, че до 30 септември трябва да бъдат назначени всички членове на Секционните избирателните комисии.

- реклама -