цигари

Цигари за 7 млн.евро в разбитите български фабрики в Испания

Продукция за 7 млн. евро е била намерена, в момента, в който испанската полиция и ГДБОП са атакували българските фабрики в Толедо. Смята се, че поне 70 млн. евро е оборотът на групата, откакто работи на територията на Испания до този момент. Разбити са три нелегални фабрики за цигари, собственост на посочената българска престъпна организация.

20 българи са арестувани за нелегалното производство.  Не се изключват и последващи арести. Към обяд се очаква испанската полиция да даде пресконференция. В нея ще участва и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Фабриката в Толедо е била изключително модерна с много добра изолация на помещенията. На територията й са живеели и работниците, които били снабдявани с провизии, за да не излизат от фабриката.

Работниците, както и хората, които са организирали тази фабрика, са бивши служители в цигареното производство в България, съкратени или отпаднали от работа. Организаторите са добре известни на полицията, вече са били задържани заради производство на нелегални цигари в Холандия, Белгия, Германия и Австрия. Испания е поредната държава.

Две от фабриките са оборудвани с машини втора употреба, а тази в Толедо е с чисто нови машини. Според оценката на испанските власти само оборудването струва около 2 млн. евро. Поне още толкова са инвестирани в сгради, в изолация и в осигуряване на дейността.

Операцията е започнала на 7 юли и все още не може да се каже дали е приключила.

Акцията е координирана от Европол. Мнението на директора на организацията е, че с тази операция България доказва, че е една от страните, която работи изключително активно на европейско ниво срещу контрабандата на цигари.

Разследването е започнало в края на миналата година, когато ГДБОП подава информация на испанските служби за това, че на територията на Испания се работи по този начин. Проследявани са работниците и бригадите, които са идвали от България в Испания за около месец и половина и са се връщали в България. По този начин българските и испанските служби са успели да стигнат до сърцето на трите фабрики.

- реклама -