сн. БГНЕС

ЦГМ с 12 млн. лв. пропуснати печалби, ето от кога глобяват гратисчиите в градския транспорт

Около 12 млн. лв. са пропуснатите приходи на Центъра за градска мобилност от продажба на карти и билети за градския транспорт в София и неработещите синя и зелена зона за паркиране. Само от синята и зелената зона загубите са около 400 000 лв. за всяка седмица, в която те не работеха. 1,8 млн. лв. са задълженията на ЦГМ към транспортните оператори за март, а прогнозата за април е 4,5 млн. лв.

„Обмисляме вариант за взимане на кредит, с който да покрием сумата, която не сме осигурили от приходи от продажба на карти и билети и от зоните за платено паркиране.“ Това съобщи шефът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев на заседанието на комисията по транспорт към СОС.

Най-голяма загуба отчита метрото – около 8 млн. лв.

сн. БГНЕС
Около 3 млн. лв. са загубите на „Столичен Автотранспорт“. 1 млн. лв. са загубите от спряната продажба на превозни документи от шофьорите, а останалите – от намалената транспортна задача по време на извънредното положение.

Също около 3 млн. лв. са загубите на „Столичен електротранспорт“ – 800 000 лв. от спряната продажба на билети от ватманите и водачите.

„Ще предложим на всички, живеещи в синята и зелената зона, които имат валидни стикери за платено паркиране да получат 2 месеца удължение на срока“, каза Дилчев.

сн. БГНЕС

От 18 май контрольорите ще възобновят и нормалната си работа по редовността на пътниците в градския транспорт. Тази седмица те ще продължат да продават билети вместо да глобяват нередовните пътници.

Поне до края на май ще остане в сила забраната водачите в градския транспорт в София да не продават билети на пътниците.

синя зона зони за паркиране градски транспорт разписание празници

„Оптимистичният сценарий е в средата на септември да достигнем 80% възстановяване на приходите от продажба на превозни документи, а през лятото – 35-40%. Имаме и друг песимистичен сценарий при бум на заразените с коронавирус есента за значително редуциране на градския транспорт в София“, обясни Дилчев.

От 300 до 1000 лв. е глобата за пътници без маска в градския транспорт. От днес екипи на ЦГМ и полицията стартират масови проверки за спазването на разпоредбата на здравния министър за носене на маски.

- реклама -