Цецка Цачева: Внесох промените в Закона за българското гражданство

Внесох промените, които работната група в Министерство на правосъдието е изготвила по отношение на Закона за българското гражданство, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Цачева участва в днешното заседание на Комисията по правни въпроси, където информира депутатите по актуални въпроси в сферата на правосъдието, а един от тях бе намерението на правителството да отмени отменени текстовете за даване на право на пребиваване и българско гражданство на т. нар. бързи инвеститори.

„По отношение на бързите инвестиции – там няма спор, всички сме единодушни“, категорична е Цачева.

Тя обърна внимание и на придобиването на българско гражданство по произход, в който процес участва Държавната агенция за българите в чужбина. Там, в края на миналата година, се разрази огромен скандал заради разследване за корупционна схема при издаването на удостоверения за български произход. Стигна се и до арести на част от ръководството.

„Бе необходимо взимането на политическо решение. Ще я има ли ДАБЧ? Чуха се гласове, тя да бъде закрита. Кой ще поеме политиките за българите в чужбина? Дали това ще бъде друг орган или министерство – чуха се и такива гласове. В резултат на обсъждането днес в Съвета за развитие правителството прие решение под ръководството на вицепремиера Марияна Николова, в тримесечен срок и с участие на заинтересованите министерства, да се даде отговор коя ще е структурата, занимаваща се с българите в чужбина. В частност – тя какво отношение ще има към българското гражданство“, обясни правосъдният министър.

Според нея в този процес активно участие трябва да вземе и парламентарната Комисия по правни въпроси, откъдето да се чуят експертни мнения преди законопроектът да влезе по официалния ред от Министерски съвет в Народното събрание. От своя страна председателят на комисията Данаил Кирилов изрази готовност за активно съдействия, както в предварителната, така и в законодателната фаза.

- реклама -