Цецка Цачева апартамент цена

Цецка Цачева си купила апартамент „на зелено“: Цената изобщо не е тази, обявена в публичното пространство

Имам подписан предварителен договор, т. нар. „на зелено“, сумите са превеждани по банков път.

Нотариалният акт е придобит в груб строеж, т.е. преди акт 16, и не е вярна цената, която излиза в публичното пространство.

Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева по повод появили се публикации, че е придобила луксозен апартамент в София на ниска цена от строителна фирма.

„Единствената отстъпка, която получих от фирмата, беше да ме изчакат да продам личното си жилище в Плевен. Разполагам с всичките документи. Обясних, че в годишната декларация подробно ще се види какви имоти притежавам, как съм ги придобила. Цената е четирицифрена. Обектът все още е негоден за живеене, все още никой не живее в този апартамент. Дружеството не е свързано с работата ми преди, с работата ми сега, не ми е известно да е участвало в обществени поръчки, така че няма никакъв сблъсък на интереси“, заяви Цачева.

 

Над 600 евро е квадратът.

По предварителен договор имам една част изплатена, друга още трябва да изплащам. Нямам личен асансьор, има такъв на етажа. Не съм знаела, че господин Цветанов има жилище там. Просто живея в този квартал, видях изкопа и се поинтересувах коя е фирмата. Това са чисто търговски отношения между дружество и клиент. Брокер не съм ползвала. Естествено, че съм разговаряла със собствениците на фирмата. Всичко е ясно, нотариалният акт е ясен в имотния регистър. Имота в Плевен успях да го продам миналата година, каза министърът на правосъдието.

Категорично цената не е 4 пъти по-ниска от пазарната стойност на имота, обясни Цачева.

Не мисля, че няма резултати в борбата с корупцията. Два пъти повече са разследванията по високите етажи на властта. Прави се много за преодоляването на този проблем, добави тя.

След като вчера стана ясно, че Цветан Цветанов се е сдобил с уникален имот с ВИП асансьор в един от най-желаните райони на София на цена в пъти под пазарната, „Антикорупционен фонд“ представя разследването си и във връзка с луксозните имоти на Цецка Цачева и Вежди Рашидов в същия район.

Те са закупени отново от „Артекс“, също на съмнително ниски цени.

Съмнение будят цените, на които са закупени жилищата според нотариалните актове. Цената на квадратен метър в района често надхвърля 2 000 евро за квадратен метър. На далеч по-ниски цени са обаче закупените от министър Цачева и депутата Вежди Рашидов.

През юли 2018-та министър Цачева закупува от строителната фирма „Артекс“ апартамент с площ 199 квадратни метра.

С допълнителните гараж и таванско помещение площта достига 233 квадратни метра. Цената, която министърът е платила през юли, когато сградата е била на етап „груб строеж“, е само 138 хиляди евро или малко над 590 евро за квадратен метър. Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на цени от три до четири пъти по-високи от платената от Цачева.

Според отдел „Продажби“ на Артекс жилищата на високи етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС.

След оглед с брокер на апартамент в същата сграда, получихме оферта близо два пъти по-висока от цената, заплатена от Цачева, за жилище, което е близо два пъти по-малко като площ и на по-нисък етаж. Според брокера на високите етажи цените варират между 2 500 и 3 000 евро за квадратен метър.

Разликата в пазарната цена и цената, на която министърът е придобила своя апартамент само седем месеца по-рано, е между 1 500 и 2 000 евро на квадратен метър или общо между 300 и 400 хиляди евро.

Три четвърти от апетитния имот са собственост на министър Цачева срещу сумата от 103 500 евро – сума, доближаваща се до тази, която е декларила като спестявания в последната си имуществена декларация, заявяват от Антикорупционен фонд.

- реклама -