Цачева доклад мониторинг ЕК

Цецка Цачева: Докладът на ЕК е най-положителният, който сме имали

Последният доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка е най-положителният, който сме имали и категорично не споделям квалификацията, дадена от г-жа Нинова.

По-рано днес лидерът на БСП обяви, че докладът е шамар за управляващите.

Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Днес ЕК и лично г-н Тимерманс обявиха доклада за България, свързан с напредъка по Механизма за сътрудничество и оценка- отчитат се обективно и ясно положителните тенденции и постигнатите резултати, каза тя.

Прави впечатление цялостния положителен тон на доклада, в който са направени недвусмислени оценки, както и редица позитивни констатации, подчерта Цачева. Докладът дава множество положителни оценки както за работата на сегашното правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната. Това се отнася и за дейността на специализираните органи в борбата им с организираната престъпност, посочи министърът. Независимо от дадените положителни оценки и конкретно посочения напредък по 17-те препоръки от годишният доклад от месец януари 2017 г., ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което само може да ни мотивира и накара с по-бързи темпове да стигнем до окончателното им изпълнение, продължи тя.

Правителството изцяло подкрепя изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона, общ за ЕС. В този доклад липсват нови препоръки.

Според Цачева, отчита се позитивно реда и механизма, по който бяха избрани членовете на новия ВСС, а процедурите за това са били публични и открити, посочи Цачева.

Част от препоръките от януари т.г. са в процес на изпълнение, мониторингът на ЕК ще продължи и през 2018 г., но в края на следващата година, когато ще бъде следващия доклад, може да се направи окончателно заключение за това как сме ги изпълнили, отговори на въпроси на медии Цачева.

- реклама -